♥ ♥WELCOME TO MY BLOG♥ ♥

♥ ^_^ WELCOME TO MY BLOG..TENKIU SI CANTEK & SI HENSEM BCOZ JALAN-JALAN DI BLOG IEZA ^_^ ♥

Thursday, 23 February 2012

" Senyuman Mu Yang Terindah "

assalamualaikum w.b.t




hahaha..awal2 entry dah tepek pic sendiri yang tersenyum lebar...:) :)




hello sayang-sayang sumer...ari nih saya nak update cikit pasal kelebihan senyum...hehehe...alaaa,,senyum kan mudahh...senyum jaa pon dah boleh dapat pahala..sekali senyum dapat satu pahala...sepuluh kali senyum mesti lah berganda-ganda kan? heheehe...








Senyum mungkin bagi kita adalah hal yang sederhana dan mudah, cukup menarik sudut bibir ke arah samping dan menampakkan gigi. Namun tidak semudah itu, kadang tersenyum saat-saat tertentu sangatlah sulit. Terlebih jika kita tiada “mood” untuk tersenyum. Senyum mempunyai hubungan erat dengan karekter seseorang, kerana tidak sedikit ditemukan sifat individu yang “murah senyum”. Senyum banyak dikaitkan dengan perasaan hati, kondisi jiwa dan mood. Senyum dapat mempengaruhi kesihatan, tingkat stress dan daya tarik kita. Senyum juga dipercaya sebagai salah satu jalan jika ingin awet muda. Senyum diketahui mempunyai manfaat untuk kesihatan, di antaranya iaitu :








1.   Senyum membuat kita lebih menarik. Kita akan selalu tertarik pada orang yang selalu tersenyum. Orang yang selalu tersenyum punya daya tarik tersendiri. Wajah yang berkerut, cemberut, membuat orang menjauh dari kita , tetapi sebaliknya senyum bisa membuat mereka tertarik.

2.   Senyum mengubah mood kita. Ketika kita merasa jatuh atau “down” cubalah untuk tersenyum. Mungkin saja mood kita akan berubah menjadi lebih baik.

3.   Senyum dapat merangsang orang lain tersenyum. Ketika seseorang tersenyum maka senyum tersebut akan membuat suasana menjadi lebih cerah, mengubah mood orang lain yang ada disekitarnya dan membuat semua orang menjadi senang. Orang yang suka tersenyum membawa kebahagiaan buat orang yang ada di sekitarnya. Seringlah tersenyum maka anda akan disukai oleh banyak orang.

4.   Senyum dapat mengurangi stres. Stres secara nyata dapat muncul di wajah anda. Senyum membantu mencegah kesan bahwa kita sebenarnya sedang lelah atau merasa “down”. Jika anda sedang stress cubalah untuk tersenyum, maka stress anda akan berkurang dan anda akan merasa lebih baik untuk membuat langkah selanjutnya.

5.   Senyum meningkatkan sistem imun (kekebalan) tubuh anda. Senyum dapat membantu kerja imun tubuh agar dapat bekerja dengan baik. Ketika anda tersenyum, fungsi imun meningkatkan kemungkinan anda menjadi lebih rileks.

6.   Senyum menurunkan tekanan darah anda. Ketika anda tersenyum, maka tekanan darah anda akan menurun. Jika anda tak percaya, anda boleh mencubanya sendiri, jika anda memiliki alat pengukur tekanan darah di rumah anda.


7..   Senyum dapat melenturkan kulit wajah dan membuat anda terlihat lebih muda. Otot-otot yang digunakan untuk tersenyum ikut membuat anda terlihat lebih muda. Jika anda ingin sesuatu yang berbeza, maka berikan senyum anda sepanjang hari, maka anda akan terlihat lebih muda dan merasa lebih baik.

8.   Senyum membuat anda tampak suksess. Orang yang tersenyum terlihat lebih percaya diri dalam menjalani hidupnya. Cubalah tersenyum saat anda melakukan pertemuan dan saat ada janji. Rakan-rakan kerja, sahabat, orang-orang terdekat anda akan merasakan sesuatu yang berbeza.

9.   Senyum membuat anda tetap positif. Senyumlah! Lalu sekarang cubalah berpikir sesuatu yang negatif tanpa berhenti tersenyum. Sulitkan? Kerana ketika anda tersenyum maka senyum tersebut akan mengirimkan signal ke tubuh anda bahawa “hidup anda saat ini baik-baik saja”.


Maka jauhkan diri anda dari kemurungan, stress dan rasa khuatir dengan satu kata iaitu “senyum”, tentu saja dengan memberikan senyum pada tempat dan suasana yang tepat. Jika berlebihan, maka orang lain akan menganggap anda kurang waras. Satu hal lagi kerana dengan tersenyum anda mendapatkan satu nilai shadaqah.Sudahkan korang sumer tersenyum hari ini?hehehe..so conclution nya senyum lah selalu...alahhh macam lagu dato' M.Daud Kilau tuh..."senyumlah senyumlah ahaii cek mek molek"....hehehe...(tetiba teringat bua ati saya suka sangat karoke lagu nih) hehehee....^_^






okbai...(",)




8 comments:

Saya Disini said...

ololololoo...comelnye die

SuNsHiNe said...

saya disini: thnx dear..awk pon comey jugak..:)

Cik Adieb said...

Senyum , tak perlu kata apa2 ... :)

Anda ditag ...

http://nourayuadieb.blogspot.com/2012/02/jawab-11-soal-11.html

Ira Nur said...

snyuman tuhh satu sdekah ! :)

Karbie said...

comeyyyy

SuNsHiNe said...

cik adieb: hehe..thnx tag ieza..nnti kte sggah yer blog awk.:)

SuNsHiNe said...

ira nur: yupsss dats true..:)

SuNsHiNe said...

karbie: thnx...:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...